Boşanma Davası Nedir?

Boşanma Davası Nedir?  Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma davası nedir? Boşanma sebepleri nelerdir? Bu konu üzerinde vatandaşlarımız boşanma davaları hakkında hukuk sistemimize göre sürecin nasıl ilerlediğini çok fazla merak etmektedir. Genel hatlarıyla Boşanma davası nedir?  Boşanma sebepleri nelerdir? üzerine değerli okuyucularımız kısaca bilgilendirmek üzere bu yazıyı kaleme almış bulunmaktayız. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki boşanma davaları Ankara Boşanma Avukatı alanında uzman avukat tarafından takip edilmesi hak kaybının yaşanmaması açısından önem arz etmektedir.

Hukuk kurallarımız gereği evlilik resmi makamlar önünde yapılmaktadır. Resmi makamlar huzurunda yapılan evliliklerin tamamı, Türk Medeni Kanunumuz da düzenlenen genel boşanma sebepleri veya özel boşanma sebepleri varsa iki farklı yolla yani anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası açılarak ancak hakim kararı ile sona erdirilebilir. Boşanma davası, aile mahkemesi görev alanında yer alan bir dava türüdür. Boşanma davaları diğer özel hukuk davalarından farklı ve bir boşanma avukatı vasıtasıyla hak kaybına neden olmadan yürütülmesi gereken ve özel usul kuralları uygulanarak yürütülen bir dava türüdür.

Boşanma davasının açılması ile birlikte boşanma davalarının ferisi niteliğinde bulunan, nafakamaddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi boşanmanın eki niteliğindeki hukuki sorunların da çözülmesi gerekir. Boşanma davası, eşler arasında yeni hukuki sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin, boşanma davasının açıldığı tarih eşler arasındaki mal rejiminin tasfiye tarihi olarak kabul edildiğinden, boşanma davasının açılmasından sonra edinilen mallar eşler arasında yapılacak mal paylaşımına dahil edilmez. Bu sebeple hak kaybına neden olmamak için uzman bir boşanma avukatı ile bu hususun takip edilmesi gerekmektedir.

Aile mahkemesi, boşanma davası yargılaması sonucunda boşanma kararı verdiğinde, mal paylaşımı dışındaki tüm talepleri ve eşler arasındaki çekişmeyi ortadan kaldıracak nitelikte kusursuz veya daha az kusurlu  eş lehine diğer eş aleyhine bir karar verir. Mal paylaşımı davası ise boşanma davasının kesinleşmesinden sonra takip edilmesi veya boşanma davası ile aynı zamanda açılsa bile mahkeme tarafından tefrik edilerek ayrı bir dava şeklinde yürütülmelidir.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuza göre boşanma davası iki şekilde açılabilir:

Anlaşmalı boşanma davası,

Çekişmeli boşanma davası.

Anlaşmalı boşanma davası, her iki tarafın boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşarak ve bir anlaşma protokolü hazırlanması neticesinde tarafların bu protokolü mahkeme huzurunda kabul ettiğini beyan etmeleri suretiyle evlilik birliğini sona erdirdiği dava türüdür. Bu dava türü için detaylı yazımız için buraya tıklayınız.

Çekişmeli boşanma davası, taraflar arasında boşanmada hangi tarafın kusurlu olduğu, maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayet, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi konularda belli bir çekişmenin yaşandığı bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası, genel veya özel boşanma sebepleri olmak üzere iki ana sebebe dayanılarak açılabilir:

Genel boşanma sebepleri: Örneğin, geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi sınırsız sayıda neden genel boşanma nedenleri olarak kabul edilir. Bu boşanma sebepleri nedeniyle evlilik birliğinin temelden sarsılmış olması gerekmektedir. Burada aile mahkemesi hakimi tarafından boşanmaya sebep olan olaylarda kimin kusursuz veya daha az kusurlu olduğunu inceleyerek karar verir.

Özel boşanma sebepleri: Kanunda sınırlı sayıda sayılmış olan özel boşanma sebeplerine dayanan boşanma davaları şunlardır:

Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161) ,

Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162),

Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163),

Terk Sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164),

Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).

Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebepleri farklı hukuki sonuçlar doğurmaktadır. Bir evliliğin sona ermesinde yukarıda anılan özel boşanma sebepleri varsa, davacı, karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir, yalnızca özel bir boşanma sebebinin var olduğunu ispatlaması yeterlidir. Özetle boşanma davaları uzmanlık gerektiren bir konu olup Ankara Boşanma Avukatı uzman avukat tarafından takip edilmesi önem arz etmektedir.

Randevu İçin Tıklayınız !
Scroll to Top